Mój Ogródek - Pamiętaj w grudniu
- Dbamy o dobry stan wstawionej do mieszkania choinki. Jeżeli jest to egzemplarz cięty, pamiętajmy o uzupełnianiu wody w podstawce. Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup choinki w doniczce, podlewajmy ją regularnie, aby podłoże było stale wilgotne. Drzewko nie powinno stać blisko kaloryfera. Korzystnie jest też ustawić w pobliżu nawilżacz powietrza.
- W zależności od warunków pogodowych, kontynuujemy i kontrolujemy zimowe okrycia roślin. Nie należy okrywać zbyt wcześnie, aby rośliny się nie zaparzyły i nie rozhartowały. Zwykle dopiero w grudniu, po lekkim przemarznięciu gleby, możemy ściółkować korą posadzone rośliny cebulowe. Jeśli przewidywane są większe mrozy, można wrażliwe rośliny okryć dodatkowo np. agrowłókniną, matą słomianą, stroiszem itp., na co wcześniej należy się przygotować.
- Odśnieżamy i odladzamy ogrodowe ścieżki. Unikamy stosowania szkodliwej dla roślin soli. Nie składujemy pryzm z odgarniętego śniegu na trawniku ani na rabatach. Bezpiecznym miejscem są np. puste rabaty przeznaczone do obsadzania późną wiosną lub miejsca pod drzewami i krzewami. Dzięki śniegowi, gleba będzie wiosną bardziej zasobna w wodę.
- Unikamy zimą deptania trawnika, zarówno podczas mrozu (łamanie zmrożonej trawy), gdy zalega śnieg (ryzyko utworzenia skorupy lodowej i rozwoju pleśni śniegowej), ani podczas opadów deszczu (łatwe tworzenie nierówności w rozmiękłej glebie).
- Pnie i grubsze konary drzew owocowych możemy bielić mlekiem wapiennym – dzięki czemu uchronimy je od powstawania ran zgorzelinowych. Mleko wapienne można sporządzić np. z 10 l wody z dodatkiem 2 kg wapna oraz niewielkiej ilości gliny, mąki lub kleju.
- Wiązanie kolumnowych i krzaczastych form roślin iglastych zapobiegnie ich rozłamywaniu przez śnieg. Nadmiar śniegu należy też strząsać z roślin tuż po obfitych opadach, a nawet w ich trakcie. Mokry, ciężki śnieg stanowi duże zagrożenie dla drzew i krzewów. Rozłamanie powoduje często duże rany, odarcia kory, które mogą doprowadzić nie tylko deformacji korony, ale także zamierania całego egzemplarza. Uszkodzone części trzeba wycinać jak najszybciej.
- Zanim nastąpią mrozy oraz w okresach odwilży, podlewamy gatunki iglaste oraz zimozielone krzewy liściaste (np. różaneczniki, laurowiśnie, bukszpany), szczególnie te uprawiane w pojemnikach. Chronimy je w ten sposób przed tzw. suszą fizjologiczną, ponieważ ich liście nadal transpirują (parują), tracąc wodę, której roślina nie jest w stanie uzupełnić przez zamarznięty system korzeniowy.
- Krzewy i pnącza, jak m.in. derenie, pęcherznice, jaśminowce, pięciorniki, winorośle, możemy rozmnożyć przez sadzonki zdrewniałe – to prosty i tani sposób pozyskiwania nowych egzemplarzy roślin. Sadzonki pobieramy z rocznych lub dwuletnich, dobrze zdrewniałych pędów o wykształconych pąkach. Pędy tniemy na odcinki 10–30 cm i umieszczamy np. w piwnicy w wilgotnym piasku. Przechowujemy je aż do wiosny, kiedy będziemy wysadzać je do gruntu.
- Sprawdzamy stan przechowywanych owoców i warzyw. Upewnijmy się czy nie grozi im przemarznięcie. Gnijące i pleśniejące usuwamy od razu. Do bieżącej konsumpcji wybieramy owoce najbardziej dojrzałe.
- Rozpoczynamy dokarmianie ptaków przylatujących do ogrodu. Pamiętajmy, że są one naszymi sprzymierzeńcami w walce ze szkodnikami. Pokarm – zwykle nasiona zbóż, słonecznika, kasze, należy wykładać w tych samych, bezpiecznych od drapieżników miejscach, gdyż ptaki przyzwyczajają się do miejsc dokarmiania. Pamiętajmy też, że raz rozpoczęte dokarmianie kontynuujemy aż do wiosny. Naturalnym karmnikiem dla ptaków są również drzewa, krzewy i inne rośliny owocujące z nasionami (np. dojrzałe słoneczniki), które warto pozostawić na działce.
- Dbamy o rośliny doniczkowe, im też nie jest zimą łatwo. Możemy je zasilać domowymi, ekologicznymi metodami np. fusami z kawy, skórkami z banana itp. Okres grzewczy sprzyja też pojawianiu się na roślinach domowych przędziorków. Należy je natychmiast zwalczać, gdyż mogą doprowadzić nawet do zamarcia rośliny.
- Przerabiamy kuchenne resztki organiczne na kompost. Można to zrobić w domowym kompostowniku, metodą fermentacji
- Uprawiamy w domu kiełki i microgreensy. Zimą dostarczanie witamin jest szczególnie wazn
- Zamawiamy prenumeratę ulubionych czasopism ogrodniczych
- Kupujemy kalendarze biodynamiczne na 2023 rok